Etty Hillesum als gids

Een cursus van 4 keer om jezelf onder te dompelen en te koesteren in de mystieke, literaire, maar ook alledaagse dagboekteksten van Etty Hillesum.

Etty was een jonge joodse vrouw die, in de snelkookpan van de Jodenvervolging, groeit van chaos tot sereniteit en ware dienstbaarheid. Tussen 1941 en 1943 hield zij een dagboek bij waarin we haar proces kunnen volgen. De eerste zinnen in haar dagboek: Vooruit dan maar! Dit wordt een pijnlijk en haast onoverkomelijk moment voor mij: het geremde gemoed prijs geven aan een onnozel stuk lijntjespapier. De laatste zin: Men zou een pleister op vele wonden willen zijn.

De teksten van Etty zijn haar tijd ver vooruit en zo prachtig geschreven dat je als vanzelf geraakt wordt. Ontdek wat ze jou persoonlijk te zeggen hebben over jouw unieke spirituele, psychologische reis. Dit doen we al schrijvend, mijmerend en delend met elkaar.
Schrijfervaring is niet nodig. Het intuïtieve schrijven gaat als vanzelf door de duidelijke begeleiding. Je kunt speelse elementen verwachten en je krijgt vrijblijvende opdrachten mee voor thuis.

Deelnemers van vorige cursussen melden dat ze meer innerlijke rust en meer (zelf)vertrouwen ervaren, en dat ze eenvoudig blij werden van het contact met anderen, die ook door de teksten van Etty geraakt zijn.

Het is de bedoeling dat je vóór de cursus een uitgave van haar dagboeken hebt gelezen of in ieder geval een begin daarmee hebt gemaakt. Als je Etty nog niet kent, lees dan ‘Het verstoorde leven’, dit is een selectie, een boek van 248 bladzijden. Haar totale werk is uitgegeven in twee titels: ‘Etty, de nagelaten geschriften van Etty Hillesum”  (714 blz.) en ‘Het werk’ (876 blz.)

Wat: schrijfcursus ‘Etty Hillesum als gids’ in het kader van de maand van de spiritualiteit (van 12 januari tot 12 februari). De geboortedag van Etty is 15 januari 1914
Waar: bibliotheek Culemborg en Zaltbommel (onderdeel Bibliotheek Rivierenland)
Wanneer:
Culemborg: zaterdagochtend van 10 tot 13 uur. Data: 13, 20 en 27 januari en 10 februari 2018
Zaltbommel: vrijdagochtend van 10 tot 13 uur. Data: 12, 19 en 26 januari en 9 februari 2018
Hoeveel kost het: € 115,- (leden € 100,-) inclusief drankjes en de laatste keer lunch: in Culemborg in het Weescafé, in Zaltbommel bij Bommels Bakhuys
Hoeveel deelnemers: minimaal 4 – maximaal: 12

Ze woonde in Amsterdam, Gabriel Metsusstraat 6, een hoog

Deze trap liep Etty altijd op als ze naar haar vriend ging die ze S noemde.