* Recensie mic magazine

In het september nummer 2017 van het MIC magazine staat een
Boekbespreking door Monique Melief van KlaarHeden.

Ben je vertrouwd met Een cursus in wonderen dan is KlaarHeden van Hetty Clarisse een mooie manier om praktisch met de inhoud ervan aan de slag te gaan en de tekst voor je te laten leven. Maar ook als je minder of wellicht helemaal niet bekend bent met het Cursus-denksysteem geeft haar boek een verrassende kijk op de vraagstukken die aan de orde zijn. Al schrijvend en oefenend wordt het een reis waarin onverwachte pareltjes tevoorschijn komen.
De schrijfster moedigt je aan om de pen op te pakken en de vreugde van het schrijven te ontdekken om directer uit te komen bij waar het werkelijk om gaat. De structuur van KlaarHeden is helder en behulpzaam. Hoe je het boek leest, volgordelijk of waar het oog op valt, is aan de lezer zelf. De boodschap is: doe het vooral op jouw manier.

Zelf heb ik me vaker laten leiden door de structuur van het betreffende hoofdstuk, volgde de adviezen op, zette mijn zintuigen in en zo wist ik op een speelse manier door mijn denken heen te prikken. Het werkt!
Elk hoofdstuk heeft een thema en beidt verschillende ingangen om op papier woorden te geven aan gedachten en verlangens. De meditaties die erbij horen zijn ondersteunend. Het boek is licht geschreven en schuwt de diepgang niet. De dagboekfragmenten die de schrijfster er doorheen heeft gevlochten maken het persoonlijk en laten ons zien hoe het spel tussen die fragmenten en de citaten uit Een cursus in wonderen werkt en hoe het leven gaandeweg lichter van toon wordt.
Het boek is een geslaagde poging om plezier te krijgen in schrijven en om de schoonheid van Een cursus in wonderen te ervaren door de praktische toepassing ervan.